Kış mevsimi geldiğinde herkesin bayılarak yediği kestane, lezzetli bir gıda olmasının yanı sıra sağlık içinde çok faydalı. Kış harikası olarak nitelendirilen kestanenin, içerdiği yüksek C vitamini ile grip ve soğuk algınlıklarına karşı vücudu koruyor ve enerji veriyor.
Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Kar yığını altında kalanların kurtarıldığı belirtildi.
Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenler ile öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve okutmanları seçme sınavına ilişkin başvuru kılavuzları yayımlandı. Mesleki Yeterlilik Sınavı'nın ardından adaylar, Temsil Yeteneği Sınavı'na girme hakkı elde edecek.
Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin, gençlerde kelime dağarcığı ve iletişim becerilerini artırabilmek amacıyla Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde geçme notunu yükselttiklerini duyurdu. Hem Türkçe hem Türk Dili Edebiyatı derslerinin değerlendirilmesi diğer derslerden farklı olacak. Peki, ürkçe ders geçme notu kaç oldu?
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının 2025 yılında ne zaman yapılacağı, güzel bir lisede okuma hayaliyle sınavlara katılım sağlayacak olan adaylar tarafından sorgulanmaya başladı. Sınav, 8. sınıf ders kitapları öğretim programlarında yer alan konu ve kazanımlar esas alınarak hazırlanacak. Peki, 2025 LGS ne zaman?
2024-2025 eğitim öğretim dönemi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) güz yarıyılı ara sınavları geride kalmıştı. Ara sınav olarak da bilinen vize oturumlarının tamamlanması ile değerlendirme işlemleri de yapıldı ve sonuçlar adayların erişimine açıldı. İşte, AÖF vize sınav sonucu sorgulama ekranı...
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) güz dönemi final sınav tarihleri öğrencilerin gündemine yer almaya devam ediyor. Sınav hazırlıklarına başlayan yüz binlerce kişi, bir yandan da AÖf sınav takvimini sorguluyor. Peki, AÖF final sınavları ne zaman yapılacak?
Adalet Bakanlığı Sınavları için geri sayım başladı. 2024-Adli Yargı, 2024-Adli Yargı-Avukat ile 2024-İdari Yargı Hâkim Yardımcılığı Yazılı Yarışma Sınavı 21 - 22 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Peki, Adalet Bakanlığı Sınavları saat kaçta başlayacak/bitecek?
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nin (AUZEF) sınav tarihleri takvimi belli oldu. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı bitirme sınavı (final) aralık ayında yapılacak Peki, AUZEF final sınavı ne zaman? İşte AUZEF güz dönemi sınav takviminin ayrıntıları...
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanacak olan AÖL (Açık Öğretim Lisesi) 1. dönem sınavları için geri sayım sürerken gözler sınava ilişkin ayrıntılara çevrildi. MEB tarafından yapılan açıklamaya göre AÖL sınavları üç oturum halinde 81 ilde uygulanacak. Peki, AÖL 1.dönem sınavları saat kaçta başlayacak/bitecek?
2024-TUS ikinci dönem ek yerleştirme sonuçları açıklandı. ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 5-11 Aralık tarihleri arasında tercihleri alınan 2024-TUS 2. Dönem ek yerleştirme işlemleri tamamlandı.
Avrupa Birliği’nin 2035 yılında içten yanmalı motorlu araçları yasaklama kararı bir kez daha tartışma konusu. Avrupa Halk Partisi'ne (EPP) ait olduğu belirtilen bir belgede yasak kararının geri alması gerektiği belirtiliyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Yunanistan'ın Selanik kentinde doğduğu ev, mirasını yaşatacak şekilde yeniden restore ediliyor.
ABD'li oyuncu David Corenswet'in başrolde olduğu yeni Superman filmi Superman: Legacy'den ilk fragman yayınlandı. James Gunn'ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmden yayınlanan ilk görüntüler, DC hayranlarını heyecanlandırdı.
NTV ekranlarında yayınlanan Empati programına ünlü sanatçı Arsen Gürzap konuk oldu. 6 yıl sonra ilk kez bir programa konuk olan usta oyuncu, kariyerine ve yaşamına dair samimi açıklamalarda bulundu.
Hadise katıldığı bir programda bir şarkıcıyı hiç sevmediğini söylemiş ve yaptığı açıklamayla kafaları karıştırmıştı. Emrah Karaduman o ismin Aleyna Tilki olduğunu açıkladı. Sessizliğini koruyan Hadise'den beklenen paylaşım geldi.
Tahıl dünyasının bilinmeyen kahramanı olan ve sağlığa faydalarıyla dikkat çeken darı; demir, çinko, kalsiyum ve diğer besin kaynağıdır. Bilim ve araştırmanın yardımıyla darıların besin özellikleri yavaş yavaş keşfedildi. Peki, darı nasıl tüketilir ve neye iyi gelir?
100 yaşına kadar yaşamak ister misiniz? Sağlıklı ve uzun yaşam herkesin hayâli ve bu konudaki bilimsel çalışmalar hala sürüyor. Uzun yaşamak ve her yaşta vücut sağlığını korumak için bazı sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirmeniz gerekiyor. Unutmayın, uzun ve mutlu bir yaşamın anahtarı küçük, tutarlı adımlarda gizlidir.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak, vücudun genç kalmasına yardımcı olmak ve kronik hastalıkları engellemek için doğada bulunan şifalı besinlerden faydalanabilirsiniz. Zencefil ve Hint Bektaşi Üzümü (Amla), birlikte tüketilğinde vücudun ihtiyacı olan vitaminleri karşılayıp çeşitli sağlık yararları sunar.
Magnezyum, çeşitli sağlık yararları nedeniyle kış aylarında giderek daha önemli hale gelir. Ruh halini düzenleyerek ve stresi azaltarak mevsimsel duygusal bozukluk ile mücadeleye yardımcı olur. Magnezyum ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarına karşı korur. Ek olarak, kalp sağlığını destekler ve gün ışığının azalmasıyla bozulabilen uyku döngülerini düzenler. Peki, kışın neden daha fazla magnezyuma ihtiyacımız var?
Çay ve kahve sevilerek ve sıklıkla tüketilen iki içecek. Kahvenin ve çayın sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Ancak yapılan son araştırmalar bu içeceklerden birinin fazla tüketiminin felç riskini artırdığını ortaya çıkardı. Kahve mi, çay mı? Hangisi felç riskini artırıyor.
Böbrek taşları, metabolizmanın azalması, D vitamini eksikliği ve susuz kalma nedeniyle kış aylarında daha yüksek bir risk oluşturur. Belirtileri arasında keskin ağrılar, idrar sorunları ve hatta ateş bulunur. Bunu, susuz kalmayarak, sodyum ve hayvansal protein açısından düşük dengeli bir diyet tüketerek ve düzenli egzersiz yaparak önleyebilirsiniz. Komplikasyonları en aza indirmek için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirin vücuda pek çok faydası bulunuyor. Ancak bazı insanlar peynir yemiyorlar. Peki peynir yememek vücutta nasıl bir etki bırakıyor. Yapılan araştırmalarda peynir, ruh sağlığını ve sağlıklı yaşlanmayı iyileştirmede ana faktör olmasa da, bu konuda önemli bir destek. bundan etkileniyor.
Sağlık için düzenli yürüyüşün önemi tartışılmaz. Yürüyüş yapmak kalp sağlığını destekler, stresi azaltır, kilo kontrolüne destek olur, kas ve kemikleri korur, uyku kalitesini artırır, beyin fonksiyonlarını geliştirir. Peki, yürüyül için en doğru zaman sabah mı, yoksa akşam mı?Uzmanlar, bu tercihin kişinin yaşam tarzına ve hedeflerine bağlı olduğunu belirtiyor.
Yüksek protein oranıyla en şifalı besinler arasında yer alan ve zengin bir B vitamini kaynağı olan lor peyniri, vücuda pek çok fayda sağlıyor. Hem düşük yağ hem de yüksek protein içeriğiyle diyet listelerinin de vazgeçilmezi olan lor peyniri, vücut için adeta mucize etkiler sunuyor.
Sivas'ta havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen sakatat tüketimine rağbet arttı. A vitamini, B grubu vitaminleri, demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden oldukça zengin olan sakatat ürünleri kış aylarının adeta vazgeçilmez gıdası haline geldi.
Z kuşağından pek çok genç kadın, terapiyi düşünmeyen bir erkekle ilişki yaşamayı istemiyor. Z kuşağının pek çok üyesi artık ruh sağlığı yolculuklarını sosyal medyada belgeliyor. Peki Z kuşağının herkesin terapiye açık olması gerektiği yönündeki ısrarı iyi bir şey mi?
Kalp krizi hayati riski olan ciddi bir sağlık problemi. Dünya genelinde en sık görülen ölüm nedenlerinden biri olan kalp krizinin beslenme biçimiyle doğrudan bir ilgisi var. Sağlıksız gıdaların tüketimi kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi riskini artırabiliyor. Kalp doktoru bu nedenle bu besinler hayatınızdan çıkarmanızı öneriyor.
Uzmanlar, alkol tüketmeden önce peynir gibi protein ve yağ açısından zengin yiyecekler yemenin, alkolün vücuda etkilerini yavaşlatabileceğini söylüyor. TikTok’ta paylaşım yapan bir NHS doktoru, alkol alımından önce dengeli bir öğün tüketmenin, alkolün kana karışmasını geciktirerek ertesi gün yaşanabilecek olumsuz etkileri hafifletebileceğini belirtti.
36 yaşındaki Liam Handley, yanlış teşhisle anksiyete teşhisi konulduktan sonra trajik bir şekilde akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Doktorlar göğüs ağrılarını ve diğer semptomlarını önemsemediler ve hayati önem taşıyan tedaviyi geciktirdiler. Çeşitli tedaviler görmesine rağmen kanser yayıldı ve sonunda 2021'de ölümüne yol açtı. Liam'ın vakası, sigara içmeyenlerde akciğer kanserine dair artan endişeyi vurguluyor.
2024 yılında yapılan bir araştırma, günlük sadece 5000 adım atmanın bu yaygın hastalığın riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. Günlük 5000 adım atmak sadece fiziksel sağlığınız için iyi değil; aynı zamanda zihinsel refahınızı korumak için güçlü bir araçtır. Bu basit alışkanlık depresif semptomları azaltmaya ve daha mutlu, daha sağlıklı bir yaşamı teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Pek çok kişi için saç dökülmesi, günlük yaşamı etkileyen bir sorun haline gelirken, bilim insanları da bu konuda çözüm arayışında. Birleşik Krallık'taki Sheffield Üniversitesi ve Pakistan'dan COMSATS Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu konuda önemli bir bulguya rastladı.
"Esmerin Adı Oya", "Kanunlar Gibi", "Okyanus", "Canavar" ve "Yansıma" gibi şarkılarla tanınan ünlü şarkıcı Derya Uluğ imaj yeniledi. Ünlü şarkıcıya "Dişi Kanarya" ve "Gerçek bir Fenerbahçeli" gibi yorumlar yapıldı. Uluğ, imajını tazeleyen tek isim değil. Kimi zamanı durdurmak; kimi, görsel tatmin uğruna estetik operasyon yaptırıyor, kimi, saçında küçük bir değişimle bambaşka bir görünüme bürünüyor. Bazıları ise estetik yaptırmıyor ve yılların akışına bırakıyor kendini. İşte ünlü isimlerin değişimleri..
Kosta Rika'da yer alan Cueva de la Muerte adlı mağara içine giren her canlıyı anında öldürebiliyor. Ancak bu, cesur kaşifleri sosyal medya videoları oluşturmak için alanı ziyaret etmekten caydırmıyor. Ölüm Mağarası olarak bilinen küçük mağaranın etkisi ise bilim insanları tarafından araştırıldı.
Ünlü sanatçı Selami Şahin, yıllar sonra eski dostlarıyla bir araya geldi. Yeni pozlarını 41 yıl önce çekilen fotoğrafla kolajlayan Şahin, "Yıllar sonra bir araya geldik" ifadelerini kullandı. İşte ünlü ismin nostaljik paylaşımı ile diğer ünlülerin çocukluk ve gençlik fotoğrafları...
İspanya'nın kuzeyindeki Tajueco kasabasında meydana gelen bir cinayet davasının çözülmesinde, Google Street View'un bir görüntüsü kritik bir ipucu sağladı. Polis, uygulamanın bir adamın arabasının bagajına büyük bir beyaz plastik torba yerleştirdiği anı kaydederek, bunun kurbanın cesedinin taşındığı an olduğunu ileri sürdü.
Apple'ın Endonezya'da iPhone 16 satış yasağının kaldırılması için 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı taahhüt ettiği öne sürüldü. Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto'nun daha önceden teklif edilen 10 ve 100 milyon dolarlık teklifleri reddetmesinin ardından bu tutarı onayladığı kaydedildi.
Akıllı saatler ve fitness takip cihazları, modern yaşamın bir parçası haline geldi, ancak bu cihazların bazı gizli tehlikeleri de bulunuyor. Son yapılan düzenlemeler, pahalı bilekliklerde yer alan florlu sentetik kauçuğun, zararlı "sonsuz kimyasallar" (PFAS) yeteneklerini ve bu gruplarla yüksek düzeyde maruz kalma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Steam yılbaşı indirimlerinin başlamasıyla birlikte, yeni yılda indirim günlerinin hangi tarihlere denk geldiği merak edilmeye başladı. Steam 2025 yılında indirimler ve festivaller takvimini duyurdu. Ülkemizde de büyük rağbet gören Steam indirim dönemlerinde farklı türlerde birçok oyun fırsat indirimleriyle satışa sunulacak. Peki, 2025 Steam indirimleri ne zaman başlayacak?
Genetik çeşitliliği en az türlerden biri olan insanların, Doğu Afrika'daki küçük bir insan grubundan evrimleştiği biliniyor. İlk insanların, bugünkü fiziksel özelliklerini, ateşin buluşuna borçlu oldukları tahmin ediliyor. Bilim insanları, ilk insan topluluklarında yaşayan kadınların, günümüz kadınlarından daha kuvvetli olduğunu öne sürüyor.
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan Butch Willmore ve Suni Williams'ın Dünya'ya dönüşlerinin Mart 2025'e ertelendiğini açıkladı. Yaşanan bu gecikme SpaceX'in Dragon kapsülü üzerindeki çalışmalardan dolayı kaynaklanıyor. Uzman doktorlar ise iki astronotun sağlığıyla ilgili endişelerini yeniden dile getirirken, biyomedikal mühendisi Dr. John Jaquish, iki astronotun Dünya'ya döndüklerinde sedye üzerinde uzay aracından ayrılacaklarını iddia etti.
Son bir çalışma, üç yaygın plastik katkı maddesinin endişe verici sağlık ve ekonomik sonuçlarını ortaya koyuyor: BPA, DEHP ve PBDE'ler. Araştırmacılar, bu kimyasallardan sadece ikisinin ortadan kaldırılmasının yaklaşık 600.000 hayat kurtarabileceğini ve küresel olarak 1,5 trilyon dolarlık ekonomik fayda sağlayabileceğini buldu. Bu kimyasallar, kardiyovasküler hastalıklar, üreme bozuklukları, gelişimsel sorunlar ve hatta düşük IQ'lar dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Çinli bilim insanları, yapay zeka teknolojilerinde yeni bir çağın kapısını aralıyor. Hong Kong Çin Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, biyolojik nöronların çalışma prensiplerini taklit eden lazer tabanlı bir yapay nöron geliştirdi. Bu yenilik, verileri biyolojik nöronlardan bir milyar kat daha hızlı işleyerek yapay zekanın hız ve verimlilik limitlerini yeniden tanımlıyor.
Bilim insanları, insan vücudunun içinde daha önce bilinmeyen, virüs benzeri bir yaşam formu keşfetti. "Dikilitaş" olarak adlandırılan mikroorganizmaların faydalı mı yoksa zararlı mı oldukları henüz bilinmiyor.
Kaliforniya'da yapılan bir araştırma, sincapların tarla farelerini avlayıp yediğini ve bunun, onların fırsatçı omnivorlar olabileceğini ortaya koydu. Bu şoke edici keşif, sincapların beslenme alışkanlıklarının beklenmedik şekilde esnek olduğunu gösteriyor.
Yemek sonrası sigara içme isteği, beynin ödül sistemi tarafından yönlendirilir ve yemek zevkini nikotinle ilişkilendirir. Bu, dopamin salınımı ve sosyal alışkanlıklarla güçlendirilen öğrenilmiş bir rutin haline gelir. Ancak, sigaranın sağlığa olan zararları düşünüldüğünde bu durum organlarınız için son derece riskli hale gelebilir.
Teknoloji ve yapay zekanın gelişimi geleceği de şekillendiriyor. Microsoft'un kurucusu ve teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden Bill Gates, yapay zekanın hızlı gelişimini değerlendirdi ve gelecek zamanlara dair öngörülerini paylaştı. Bill Gates, yapay zekanın hızlı gelişi nedeniyle gelecekte sadece bu 3 sektörün ayakta kalacağını söylüyor.
Rus astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yedi saatlik uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. Kozmonotların tüm önemli görevleri başarıyla tamamladığı kaydedildi.
Düz dünya teorisinin önde gelen savunucularından Jeran Campanella, Antarktika'ya yaptığı 35 bin dolarlık ( yaklaşık 1 buçuk milyon) bir keşif gezisiyle tartışmalı fikrini sorguladı. "Jeranism" adlı YouTube programını sunan ve GlobeBusters kanalının kurucusu olan Campanella, "Son Deney" adını verdiği görev kapsamında güneşin Antarktika'da yaz boyunca batıp batadığını ilk elden gözlemledi.
Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, Kaliforniyalı girişim Vast ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) özel seferler düzenlemek için ortaklık kurdu.