Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Karadeniz alabalığının mutantı üretildi. 2020 yılında Nobel Kimya Ödülü verilen "DNA üzerinde ekleme, çıkarma yapmalarına ya da DNA dizilimini değiştirmelerine olanak tanıyan özgün bir teknoloji" olarak bilinen CRISPR/Cas9 tekniğiyle üretilen mutant balıklar, normal balıklara göre daha hızlı büyüyüp gelişiyor.
Erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer sözünü birçoğumuz duymuştur. Ancak görünüşe göre bu söz sanıldığı kadar doğru değil. Bilim insanları testosteron hormonunun günlük dalgalanmalarının erkeklerin sosyal davranışları üzerindeki etkilerini inceleyen yeni bir çalışmaya imza attı. İşte ortaya çıkan sonuç.
Uzaylılarla ilk iletişim anı, bilimkurgu eserlerine sayısız kez konu oldu. Ancak olası bir etkileşim anında tam olarak ne olacağı ve hangi adımların izleneceği konusunda birçok soru işareti var. Eski NASA uzmanı Sylvester Kaczmarek ise adım adım uzaylılardan gelecek olası bir sinyal sonrası insanların ve hükümetlerin izleyeceği tahmini süreci anlattı.
Akıllı telefonların en önemli problemi olan şarj sorununa yıllardır çözüm aranıyor. ODTÜ'lü araştırmacıların,geliştirdiği mikroelektromekanik sistemli (MEMS) nöristör aygıtı bu soruna çare olabilir. Projede araştırmacılar, cep telefonlarının şarj süresini bir yıla çıkarmayı hedefliyor.
Google Haritalar, sürücülere hız radarlarının yerini gösteren uygulamasına son verdi. Artık uygulamada bunun yerine "Polis" seçeneği bulunuyor. Kullanıcılar sadece radar bölgelerini değil tüm polis noktalarını paylaşabilecek.
Yeni Zelandalı bilim insanları, dünyanın en nadir görülen balinası olarak kabul edilen ve şimdiye kadar sadece yedi örneği belgelenmiş olan bir türü incelemeye başladı. Bir hafta sürecek inceleme balinanın davranışları, beslenme şekli ve hatta temel anatomisi hakkındaki boşlukların doldurulmasına yardımcı olacak.
Zihninizin yaşını hiç merak ettiniz mi? Fiziksel yaşınızın aksine, beyninizin yaşı bazen daha genç ya da daha olgun olabilir. 3 soruluk bu kısa ve eğlenceli testle, zihin yaşınızı öğrenebilir ve kendinizle ilgili şaşırtıcı bilgiler keşfedebilirsiniz. Peki, kendinizi ne kadar genç hissediyorsunuz? Beyin yaşınız ne kadar genç? İşte bu soruların yanıtını bulmak için sosyal medya gündeminden düşmeyen beyin yaşı testi.
Bir simülasyonda yaşayıp yaşamadığımız sorusu yıllardır merak konusu. Bazı bilim insanları, doğumda hepimizin gelişmiş bir yapay zeka dünyasındaki karakterler olmayı seçtiğimizi iddia ediyor. Buna göre, artık hiç kimsenin uyanık olmaması ve yapay zekanın kontrol ettiği simüle edilmiş bir gerçekliğin içinde sıkışıp kalmış olmamız mümkün olabilir. "Simülasyon teorisi" olarak adlandırılan teori, Elon Musk da dahil olmak önemli isimler arasında da popüler. Bilim insanları, simüle edilmiş bir gerçeklik için üç ana teori ortaya atıyor. İşte o teoriler ve sanal gerçeklik iddiaları...
Geliştiricilerin uygulamaya büyük bir güncelleme getireceğini duyurmasının ardından WhatsApp, 31 Aralık'tan sonra milyonlarca eski yazılıma sahip telefonda çalışmayı durduracak. Bazı kullanıcılar şimdiden WhatsApp’tan uyarı mesajı almaya başladıklarını bildirdi. WhatsApp'ın 1 Ocak'tan itibaren çalışmayacağı cep telefonları haberimizin ayrıntısında...
NASA'nın Ay Keşif Yörünge Aracı'ndan elde edilen verileri kullanan bilim insanları, Ay yüzeyinin altında geniş mağaralar olduğuna dair kanıtlar buldu. Bu tür mağaraların gelecekte Ay'a yapılacak görevlerde astronotlara doğal bir barınak olabileceği düşünülüyor.
Hawaii Üniversitesi’nden araştırmacılar, dünyanın en büyük güneş teleskobunu ve yapay zekayı kullanarak Güneş’i daha iyi anlamak için çığır açan bir proje yürütüyor. Geliştirilen derin öğrenme modelleri, Güneş fırtınalarını hızla analiz ederek uydu iletişimi ve enerji ağlarına yönelik riskleri önceden tahmin etmeyi hedefliyor.
Kış ayları bizler için battaniyeler, sıcacık içecekler ve ısıtıcılarla donatılmış bir mevsim olabilir. Ancak vahşi doğadaki hayvanlar için işler bu kadar basit değil. Doğanın sessiz sakinleri, kışın zorlu koşullarını atlatmak için inanılmaz taktikler geliştiriyor. Bilim insanlarını bile hayvanların dahiyane hayatta kalma taktikleriyle adeta şaşkına dönüyor. İşte soğuklara karşı mücadele eden hayvanların şaşırtıcı ve yaratıcı stratejileri.
ABD'de Başkan seçilen Donald Trump yönetiminin, astronotları yaklaşık 50 yıl sonra Ay'a götürmeyi amaçlayan Artemis programını iptal edebileceği öne sürüldü. NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi'nde (SLS) yer alan projedeki gecikmeler, maliyetler ve Çin'in Ay hedeflerinin yarattığı rekabetin endişelere yol açtığı kaydedildi. Öte yandan Trump'ın Ay'dan önce Mars'a astronot gönderme isteği, SpaceX'in sahibi Elon Musk ile benzer düşünceleri paylaştığı şeklinde yorumlandı.
Venüs’ün atmosferine dair yapılan analiz, gezegenin iç yapısının kuru olduğunu ve sıvı su okyanuslarına hiçbir zaman sahip olmadığını ortaya koydu. Bu bulgu, Venüs’ün Dünya benzeri bir yaşam barındırma ihtimalinin ortadan kalkmasına neden oldu. Araştırma, NASA’nın Venüs’e göndereceği DaVinci göreviyle daha da netlik kazanabilir.
Yapılan yeni bir araştırma, demans riskini en çok artıran üç yaşam tarzı faktörünü ortaya koydu. Araştırmaya göre yatağa girdiğiniz saatten ne kadar alkol tükettiğinize kadar her şeyin hafızayı bozan bozuklukla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Çin'in Ay’ın uzak yüzünden aldığı örnekler, 2,8 milyar yıl önce gezegende volkanik patlamaların yaşandığını ortaya koydu. Analizler, bu bölgede lavların element bakımından farklı olduğunu ve Ay’ın iki yüzü arasındaki sırların çözülmesine katkı sağlayabileceğini gösteriyor.
Geliştirilen yeni teknoloji Derin Beyin Stimülasyonu felçli hastalar için büyük bir umut kaynağı oldu. Yeni teknoloji omurilik yaralanması nedeniyle hareket kabiliyeti kısıtlanan hastaların yeniden yürümelerini sağladı. Bilim insanları, bu tedaviyi felç tedavisinde bir dönüm noktası olarak değerlendiriyor.
Bilim insanları, Mars'ta uzaylı yaşamın izlerini ararken önemli bir keşfe imza attı. Kızıl Gezegen’in kuzey yarımküresinde yer alan Acidalia Planitia bölgesinin yer altındaki koşullar, mikrobiyal yaşam için uygun ortamlar sunduğu tespit edildi. Bu bölge, aşırı sıcaklık, yüksek tuzluluk ve düşük oksijen seviyelerine rağmen yaşam barındırabilecek potansiyele sahip.
Çinli ve ABD'li bilim insanlarının çalışması, boynuzlu dinozorların evrim sürecinde büyüyüp güçlenirken zeka, işitme ve koku alma yetilerinde düşüş yaşadığını ortaya koydu. Araştırma, ceratopsianların hayatta kalma stratejilerindeki değişimlere ışık tutuyor.
Bilim insanları, patlayan bir su borusu nedeniyle NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) ve IRIS uzay aracı tarafından toplanan verilerin çoğunu bir süre işleyemeyecek.
Bazı kullanıcılar ChatGPT üzerinde “David Mayer” ismi aratıldığında yapay zeka botunun çökmesine neden olduğunu keşfetti. Bu davranışın ardındaki gizem çözülmeye çalışılırken, geliştirici şirket OpenAI ise henüz bir açıklama yapmadı. Hatanın veri koruma yasalarıyla ilişkili olabileceği düşünülüyor.
Japonya Meteoroloji Ajansı, son 126 yılın en sıcak sonbaharını yaşadıklarını açıkladı. Sıcaklıkların normalden 1,97 derece daha yüksek olduğu, ve bu durumun sonbahar yapraklarının renk değiştirme dönemini Aralık ayına sarkıttığı kaydedildi.
Avustralyalı bilim insanları, üç yıl önce keşfettikleri tekrarlayan radyo sinyallerinin kaynağını belirledi. Beklentilerin aksine uzaylılar değil, yıldızlar arası dans eden bir çift sistem bu sinyallerin ardındaki gizem olabilir.
NASA’nın Yapay Zeka Direktörü David Salvagnini, yapay zeka teknolojilerinin NASA’nın bilimsel keşiflerdeki, otonom sistemlerdeki ve uzay görevlerindeki rolünü anlattı. Yapay zeka, gezegen keşiflerinden enkaz tespitine, iletişimden otonom sistemlere kadar NASA’nın çalışmalarında devrim yaratıyor.
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, yapay zeka ve sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında, 2030'ların başında devreye girecek sistemler için nükleer enerji geliştiricileri aradığını bildirdi.
Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) güvenli bir şekilde yok etmek için 843 milyon dolarlık bir sözleşme kazandı. 2030’da hizmet dışı kalacak ISS, SpaceX'in Dragon uzay aracıyla Dünya’ya yönlendirilip kontrollü şekilde atmosferde parçalanacak ve okyanusa düşecek.
COWECP5 adı verilen bir asteroit, Dünya'nın atmosferine girerek alev topuna dönüştü ve çarpma anı Yakutistan'da endişeye sebep oldu. NASA tarafından çarpışmadan yedi saat önce tespit edilen göktaşı, atmosferde yanarak yok oldu. Yetkililerin alarma geçtiği olayda herhangi bir hasar ya da can kaybı rapor edilmedi.
ABD’li yargıç Kathaleen McCormick, Tesla CEO’su Elon Musk’ın 100 milyar dolarlık maaş paketini iptal kararını yineledi. Musk'ın bu gelişmelerin ardından şirketini Texas’a taşımayı planladığı kaydedildi.
Bilim insanları, Mars’a seyahat için fotosentetik bakterilerden ilham alan lazer teknolojisi geliştirmeyi planlıyor. Bu yöntem, güneş ışığını toplayarak kimyasal enerjiye dönüştürmeyi ve lazer ışınlarıyla uzaya iletmeyi hedefliyor. Bu teknolojinin Mars görevleri için sürdürülebilir enerji sağlaması hedeflenirken, Dünya’da da temiz enerji üretimi için kullanılabileceği tahmin ediliyor.
Meta, veri merkezlerini çalıştırmak için nükleer enerjiye yönelmeyi planlıyor. Şirketin 2030'a kadar nükleer reaktörleri operasyonlarına entegre etmeyi hedeflediği kaydedildi. Meta geçtiğimiz aylarda bir nükleer enerji veri merkezi inşa etmek istemişti ancak bölgedeki nadir görülen arı türü nedeniyle planlar rafa kaldırılmıştı.
Apple'da 2020 yılından bu yana çalışan Amar Bhakta, teknoloji devini gizlilik haklarını ihlal etmekle suçladı. Bhakta, Apple'ın iCloud hesaplarını izlediğini, işiyle ilgili detayları LinkedIn profilinden sildirdiğini ve kamuoyu önünde konuşmasını engellediğini iddia ederek teknoloji devine dava açtı.
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Büyük Patlama’nın ardından yalnızca 200 milyon yıl sonra oluşmuş olabilecek beş galaksi adayı keşfetti. Bu galaksiler, evrenin ilk dönemlerindeki galaksi oluşumuna dair yeni ipuçları sunarak, kozmik tarihimize ışık tutuyor.
Roblox'a Türkiye'den erişim, 7 Ağustos 2024'te Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle ve Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı doğrultusunda engellendi. Erişim engelinin temel nedeni, platformda çocuk istismarına yönelik içerikler ve bazı durumlarda terör propagandası tespit edilmesi olarak açıklandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanan bu yasak, platformun çocukların güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle yürürlüğe girdi. Konuya ilişkin son olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Roblox açılacak mı, ne zaman açılacak?
Gürcistan'daki Bashplemi Gölü'nde yerel balıkçılar tarafından 2021 yılında keşfedilen gizemli bazalt tablet, arkeoloji dünyasında büyük heyecan yarattı. Yedi satırda 60 karakter barındıran tablet üzerindeki 39 benzersiz sembol, bilinen hiçbir dile ait değil!
Spotify, yıl sonunda geleneksel hale gelen "Wrapped" özelliğini 2024 için kullanıcılarına sundu. Tüm yıl boyunca dinlediğiniz şarkıları, sanatçıları, albümleri ve podcast'leri özel listelerle bir araya getiren Wrapped, hem nostaljik hem de keyifli bir deneyim yaşatıyor. Ayrıca platform, bu yıl en çok dinlediğiniz şarkılardan oluşan kişisel çalma listelerini de paylaşarak müzik zevkinize özel bir özet sunuyor.
Daha önce Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünü doğru tahmin ederek dikkatleri üzerine çeken ünlü İngiliz medyum Deborah Davies'in 2025 yılı için yaptığı kehanetler gündem oldu. Davies’e göre 2025 yılında uzaylılar artık gizlenmeyecek ve insanlıkla temas kuracak.
Türkiye, 13 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını kısıtlamaya hazırlanıyor. Yapay zeka ile kullanıcının yaşının tespit edileceğini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yükümlülüğün sosyal medya platformlarında olacağını da belirtti.
Bilim insanları, ilkel kara deliklerin gezegenlerin içini tüketebileceğini ve hatta Dünya’daki nesnelerin, insanların ya da hayvanların içinden fark edilmeden geçebileceğini öne süren yeni bir teori ortaya koydu. Peki, ilkel bir kara delik vücudunuzdan geçerse ne olur?
Yeni bir araştırma, emoji kullanımının bireylerin duygusal zekası ve bağlanma stilleri hakkında önemli bilgiler sunduğunu ortaya koydu. Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışma, dijital fotoğrafların ve sembollerinin sadece eğlenceli bir iletişim aracı olmadığını, aynı zamanda kişilerin duygusal farkındalıklarını ve ilişki kurma biçimlerini de yansıttığını gösteriyor.
OpenAI ve Anduril Industries, yapay zeka destekli savunma teknolojileri geliştirmek amacıyla ortaklık kurdu. Bu stratejik iş birliği, ABD ve müttefik güçlerinin insansız hava araçları (İHA) ve hava tehditleri ile mücadelede daha etkili çözümler sunmayı hedefliyor.
Yeni bir araştırmaya göre, Kuzey Buz Denizi 2027 yazının sonlarında ilk kez tamamen buzsuz kalabilir. Bilim insanları, bu kritik eşiğin artık kaçınılmaz olduğunu ve deniz buzunun kısa süre içinde bir milyon kilometrekarenin altına düşeceğini öngörüyor.
Çin, Alçak Yer Yörüngesi'nde kurduğu, ABD'li SpaceX şirketinin Starlink ağına rakip olmayı hedefleyen Çienfan (SpaceSail) takımuydu ağının parçasını oluşturacak 3'ncü uydu grubunu uzaya gönderdi.
Arkeologlar, Mısır'da bulunan Luksor’un kuzeyindeki Athribis antik kentinde 2 bin yıldan daha eski bir tapınakta gizli bir kapı buldu. Tapınağın aslan başlı tanrıçaya adandığı düşünülse de araştırmacılar henüz kesin bir şey söyleyemiyor.
Sağlıklı ve uzun yaşamla ilgili araştırmalar sürüyor. Yaşam kalitesini artırmak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemek gerekiyor. Bilim insanları yaptıkları son araştırmalarda yaşam süresinin istikrarlı bir şekilde arttığını ortaya koydu ve insanların yaşayabileceği maksimum yaşı hesapladı. Peki, en fazla kaç yaşına kadar yaşayabilirsiniz?
Çin’deki bilim insanları, çevresine göre renk değiştirebilen ve aktif kamuflaj sağlayan yeni bir malzeme geliştirdi. Bu malzemenin, görünmezlik teknolojisiyle uyumlu giysilerin tasarımına zemin hazırlayabileceği belirtildi.
60 yıllık araştırmanın ardından genetikçiler kedilerdeki turuncu rengin ardındaki sırrı ortaya çıkardılar. Çalışma ateş rengindeki tüylerin, eksik DNA parçasından kaynaklandığını ortaya koydu.
NASA, Ay’a astronot gönderme hedefini bir yıl daha ertelediğini duyurdu. 2026’da yapılması planlanan Ay görevi, teknik aksaklıklar nedeniyle 2027’nin ortasına kadar ertelendi.
Antarktika'da bir zamanlar tamamen donmuş ve yaşam için elverişsiz olduğu düşünülen Enigma Gölü'nde, buzulların altında gizlenmiş bir ekosistem bulundu.
Adana'da gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) aldıkları derecelerle dikkati çeken Kocaeli Üniversitesi Kılavuz Aura Auv Takımı, bu kez yapay zekalı insansız su altı aracıyla Norveç'te vitrine çıkma hazırlığı yapıyor.
OpenAI, daha güçlü yapay zeka çözümleri arayan kullanıcılar için yeni abonelik planı ChatGPT Pro’yu tanıttı, bu hizmet özellikle veri bilimciler, yazılım geliştiriciler ve akademisyenler için tasarlandı.