Bu ülkede bebeğinizin ismini devlet belirliyor

Kuzey Avrupa ülkelerinden Danimarka'da ebeveynler, yalnızca devletin onayladığı isim listesinden seçim yapabiliyor. Cinsiyet uyumunu zorunlu kılan yasalar, alaycı veya olumsuz çağrışımlara sahip isimlere ise izin vermiyor. Ülkede bebeklere verilen isimler sıkı bir denetim altında, işte nedeni...

Uzmanı açıkladı: Bu hayvan 17 yıl boyunca kin tutuyor!

Kargalar, zeka ve sosyal yapı açısından oldukça ilginç hayvanlardır. Yapılan araştırmalar kargaların zekası dışında bir özelliğini daha ortaya koydu. Washington Üniversitesi'nden bilim insanı John Marzluff, kargaların 17 yıl boyunca kin tutabildiğini iddia etti.

Hafta sonu egzersiz yapmak zihinsel gerileme riskini azaltıyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, yalnızca hafta sonları egzersiz yapmak zihinsel gerileme riskini azaltıyor.

İşleri ertelemeyi bırakın! İşte bu davranıştan kurtulmanızı sağlayacak ipuçları

Erteleme, birçok insanın hayatını olumsuz etkileyen bir davranış biçimidir. Günlük hayatta yapmanız gereken işleri ertelemek; çoğu zaman stres, kaygı ve suçuluk duygusu yaratır. Ancak erteleme alışkanlığını yenmek mümkündür. İşte erteleme ile başa çıkmanızı sağlayacak ipuçları...

Bulutların üstünde kurulu bir şehir: Yüzde 50 oksijenle hayat mücadelesi

Peru’nun And Dağları’nda, denizden 5 bin100 metre yükseklikte bulunan La Rinconada, altın madenciliği ile binlerce göçmene ev sahipliği yapıyor. Zorlu iklim koşulları, yetersiz altyapı ve yüksek rakım, kasaba halkının yaşamını tehdit ederken, madenciler için umut dolu gelecek arayışı sürüyor.

Yeni bir alışkanlık kazanmak için izlemeniz gereken 5 adım

Yeni bir alışkanlık kazanmak için bazen yeterli motivasyonu bulmakta zorluk çekebiliriz. Ancak yavaş ve dikkatli adımlarla bunu başarmak mümkün.

Çiftlerin arasındaki bağı güçlendiren basit ama etkili alışkanlıklar

Sevgilinizle veya eşinizle aranızdaki bağı küçük şeyler yaparak güçlendirmek mümkün.

İyi ki doğdun Kemal Sunal! (80. yaş günü)

Bir film çekimine gitmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek henüz 55 yaşındayken hayata veda eden Kemal Sunal, Türkiye'de komedi alanında derin bir boşluk bıraktı. "Aslında 10 Kasım doğumluyum. Ama Atam'ın vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam, sevinemem, gülemem. 11 Kasım doğum günümdür…” diyen ve gülen yüzü ile milyonları kendine hayran bırakan usta komedyen Kemal Sunal 80. yaş gününde anılıyor...

Tüm zamanların en zeki 10 insanı!

Dünyanın en zeki insanları, yüksek IQ seviyeleri ve olağanüstü entelektüel başarıları ile tanınırlar. Bu kişiler, çoğunlukla bilim, matematik, felsefe, teknoloji gibi birçok alanda büyük izler bırakmış ve insanlık tarihini şekillendirmiştir. Bazılarının ise ismi bilinmiyor. İşte gelmiş geçmiş en yüksek IQ'ya sahip insanlar...

Zeki insanlar nefret ediyor, diğer herkes bayılıyor! İşte o 10 alışkanlık!

Zeki insanlar, genellikle düşüncelerini net ve mantıklı bir şekilde ifade etmeye özen gösterirler. Bu kişiler, çevrelerinde gördükleri bazı alışkanlıkları ve davranışları, verimliliklerini engelleyici ve zaman kaybettirici olarak değerlendirir. Zihinsel uyanıklık ve entelektüel derinlikleri sayesinde, daha verimli ve anlamlı bir yaşam sürmek isterler. İşte zeki insanların nefret ettiği alışkanlıklar

Bilim dünyasında ezber bozuldu! Meğerse 40 yıldır doğru bildiğimiz her şey yanlışmış

Güneş sisteminin en soğuk gezegenlerinden biri olan Uranüs hakkında bilim dünyasında ezberleri bozacak yeni bir çalışma yayımlandı. Araştırmaya göre, NASA’nın 1986’da Voyager 2 uzay aracıyla topladığı veriler, güçlü bir güneş fırtınasıyla aynı zamana denk geldiği için yanıltıcı olabilir.

"Kıyamet habercisi" yeniden ortaya çıktı: Deprem mi geliyor?

Bu yıl ikinci kez, mitolojide felaketlerin habercisi olarak bilinen bir kürek balığı (oarfish) kıyıya vurdu. Yaklaşık 3 metre uzunluğunda olan bu nadir deniz canlısı, halk arasında depremlerle ilişkilendiriliyor. Bilim insanları, kürek balıklarının kıyıya vurmasının okyanus koşullarındaki değişikliklerle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Peki, felaket balığı nedir ve nasıl ortaya çıktı?

Ölü bedeni koruyan ilk yöntem: Aile boyu tahnitin 16. yüzyıldan kalan kalıntıları keşfedildi

Fransa'da yapılan yeni bir keşif, Avrupa'da tahnit işlemlerinin aile üyeleri arasında uygulandığını gösteren ilk arkeolojik kanıtları ortaya koydu. 16. yüzyıla kadar uzanan bu uygulama, çocuklar da dahil olmak üzere aile üyelerinin cesetlerinde aynı yöntemlerin kullanıldığını gözler önüne serdi.

Denizin ortasında tek başına: Yalnız kalan yunus kendi kendine konuşmaya başladı!

Baltık Denizi'nde yaşayan yerel halk tarafından Delle olarak adlandırılan yunus, yalnızlığa rağmen şaşırtıcı derecede konuşkan! Yeni bir araştırma, Delle'nin yalnızlıktan ve arkadaşsızlıktan kendi kendine konuşmaya başlamış olabileceğini ileri sürdü.

Dünyanın sonu mu geliyor? Kuran-ı Kerim'de yer alan ve gerçekleşmesi beklenen kıyamet alametleri

Kıyamet alametleri, İslam inancında ve Kuran'da geçen hadislerde kıyamet gününün yaklaşmasını işaret eden olaylar ve durumlar olarak belirtilmiştir. Kuran-ı Kerim'de geçen ve gerçekleşmesi beklenen işaretler, dünyanın sonuna dair ilahi mesajlar taşıyor. Günümüzde yaşanan ve beklenen alametler ise "Dünyanın sonu mu geliyor?" sorusunu bizlere tekrardan sorduruyor. İşte Kuran-ı Kerim'de yer alan ve gerçekleşmesi beklenen kıyamet alametleri.

Evde yapılan sporla formda kalmanın püf noktaları: Bunları yaparak fit bir vücuda ulaşabilirsiniz

Fit bir vücuda ulaşmak çoğu insanın istediği bir durum. Fakat bunun nasıl yapılacağı ve nereden başlanılacağı konusunda birçok bilinmeyen detay var. Hareketlerin nasıl çalışılması gerektiği, antrenman yaparken hangi kas gruplarına öncelik verilmesinin önemli olduğu gibi atlanılan noktalar var. Ayrıca fit olmak isterken üzerinde durulmayan beslenme konusuna da dikkat ederek düzenli bir irade ve istekle siz de evde formda bir vücuda ulaşabilirsiniz. İşte evde fit olmanın yolları…

Sarı saçlarına veda etti: Hadise'den yeni imaj (Ünlülerin değişimi)

Şimdilerde başrolünde oynadığı Esas Oğlan projesiyle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanan Hadise, imaj yeniledi. Hadise, imajını tazeleyen tek isim değil. Kimi zamanı durdurmak; kimi, görsel tatmin uğruna estetik operasyon yaptırıyor, kimi, saçında küçük bir değişimle bambaşka bir görünüme bürünüyor. Bazıları ise estetik yaptırmıyor ve yılların akışına bırakıyor kendini. İşte ünlü isimlerin değişimleri...

Dünyanın en uzun ve en kısa kadını ilk kez bir araya geldi

Dünyanın en uzun kadını Rumeysa Gelgi ile dünyanın en kısa kadını unvanına sahip Jyoti Amge ilk kez buluştu.

Bilim insanlarından korkutan uyarı: Felaket senaryosu yaklaşıyor, 30 milyon kişi hayatını kaybedebilir!

Bilim insanlarının iklim değişikliği ve hava kirliliğinin etkileri üzerine yaptığı yeni bir araştırma, gelecek için endişe verici sonuçlar ortaya koydu. Max Planck Kimya Enstitüsü uzmanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, bu iki faktör 2100 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 30 milyon kişinin ölümüne neden olabilir.

Çamaşır makinesindeki sırra kadem basan çorapların gizemi çözüldü! O gizli bölmeyi biliyor musunuz?

Çamaşır makinesindeki kaybolan çorapların sırra kadem basması ve çift atılan çorapların öteki tekini bulamamak herkesin başına gelmiştir. Çamaşır makinesine çift olarak atılan çoraplardan biri nasıl olur da kaybolur? Artık bu gizem sır değil.

Araştırmalara göre yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor

Bilim insanları, yüksek yağlı yiyeceklerin kaygıya ve depresyona neden olduğunu açıkladı.

Bilim insanları araştırdı: Ölüme yakın deneyimlerde ortaya çıkan huzurun sırrı ne?

Ölümle burun buruna gelmek korkutucu gelebilir. Ancak ölümden dönme deneyimi (NDE) yaşayan kişiler genellikle bu süre boyunca huzur, rahatlık ve sakinlik hissettiklerini bildirirler. Peki ölümle yüzleşen kişiler neden acı yerine huzur ve mutluluk hissediyor? Parlak ışık tünelleri, sevdiklerini görme deneyimleri ve zamanın yavaşlaması gibi fenomenler, bilim insanlarının yıllardır araştırdığı gizemler arasında. Peki, bu huzurun kaynağı ne?

Psikopatları ele veren işaret: Uzmanlar en belirgin özelliği açıkladı!

Avustralyalı araştırmacılar, İngiltere'de 200'den fazla gönüllüyle göz gözlemi deneyleri gerçekleştirdi ve birinin psikopat olabileceğini gösteren önemli bir işaret belirledi. İşte psikopatları ele veren o işaret..

İnsanlık yok olduğunda dünya böyle olacak! Kıyamet sonrası şehirlerin tüyler ürperten kareleri

Kıyamet bir gün kopacak mı? Sorusu, herkesin yanıtını merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Yeni Zelandalı sanatçılar John Walters ve Peter Baustdaeter, kıyamet sonrası dünyanın nasıl görünebileceğine dair korkutucu bir geleceği gözler önüne serdi. Paris, Londra ve Berlin gibi ikonik şehirlerin terk edilmiş ve doğanın kontrolüne geçtiği bir dünyayı resmeden bu çalışma, geleceğin ürkütücü bir provasını sunuyor. İşte kıyamet sonrası ünlü şehirlerin tüyler ürperten kareleri.

Dünyanın en yaşanabilir 10 şehri belli oldu

Ünlü ekonomi dergisi Forbes, dünyanın en yaşanabilir şehirlerini açıkladı. Yurt dışında yaşayanların deneyimlerine göre şekillenen listede ilk 10'a giren şehirler belli oldu.

Ekonomik krizi atlattı, Guinness Rekorlar Kitabına girdi: 1638 kredi kartına sahip adam!

Hindistanlı Manish Dhameja, 1638 geçerli kredi kartıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Kredi kartlarına olan tutkusu sayesinde günlük hayatında büyük avantajlar elde eden Dhameja, bu koleksiyonun sadece bir hobi değil, aynı zamanda dijital finansın gücünü gösteren bir yaşam biçimi olduğunu söylüyor.

Dünyanın en iyi şehirleri açıklandı: İstanbul kaçıncı sırada yer aldı?

Dünyanın en iyi şehirleri belli oldu! 22 bin kişinin katıldığı bir ankete ve şehirlerin sunduğu olanaklara göre oluşturulan listede, Avrupa şehirleri başı çekiyor. Peki İstanbul kaçıncı sırada yer aldı? İşte dünyanın en iyi şehirleri...

Gizli servis ajanından iletişim sırları: Kontrolü nasıl ele alırsınız?

ABD başkanlarını koruyan eski Gizli Servis ajanı Evy Poumpouras, iletişimde kontrol sağlamanın ve insanları ikna etmenin gizli yöntemlerini paylaştı.

En son Covid salgınının başladığı yıl görülmüştü: 2025 takvimindeki korkutan tesadüf

Yeni yıla sayılı günler kala, sosyal medyada bazı kullanıcılar, takvimdeki bir ayrıntıyı felaket senaryolarına dönüştürerek büyük bir korku dalgası başlattı. 2025’in başlangıcındaki Çarşamba-Perşembe-Cuma sıralamasının, pandeminin başlangıcı olan 2020 yılındaki ile aynı olması, bazı kullanıcıların bu yılın da benzer şekilde felaketlerle dolu olacağına inanmasına neden oldu. Sosyal medyada hızla yayılan bu endişe, yeni yılın ne getireceği konusunda soru işaretleri oluşturdu.

B12, kalsiyum, protein kaynağı: Kışın yoğurt yemeniz için 6 muhteşem neden

Yoğurt, en zengin probiyotik kaynaklarından biri. Bağışıklığı güçlendirir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca cilt sağlığı ve kilo yönetimi için temel besinler sağlar. Özellikle kış aylarında yoğurt tüketmek vücudunuzda hastalıklara karşı bir güç kalkanı oluşturabilir. Kışın düzenli olarak yoğurt yiyince ne olur? İşte yanıtı.

Unutulmaz anılar biriktirin: Çocuklara yılbaşı hediyesi için fikirler

Sevdiklerinizle kutlayabileceğiniz özel günlerden biri olan yılbaşında çocuklara onları özel hissettirecek hediyeler almak, unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlayabilir. İşte çocuklara alabileceğiniz yeni yıl hediyeleri...

7 bin yıllık okçuluk araçları keşfedildi: Modern insanlar hala aynı tekniği kullanıyor!

İspanya'da Granada yakınlarındaki Yarasa Mağarası'nda yapılan kazılarda, Cilalı Taş Devri'ne ait 7 bin yıllık okçuluk kirişi ve oklar bulundu. Bilim insanları, bu eski aletlerin günümüz teknikleriyle benzerlik taşıyan yapım yöntemlerine sahip olduğunu keşfetti.

Aynı isim, aynı meslek, aynı görüntü, ikizden daha çok benzeyen adamların beklenmedik DNA sonucu!

Herkes hayatında bir kere bir başka insana benzetilmiş olabilir. Ancak bazen bazı durumlar, gerçekten şaşırtıcı bir benzerlik sunar. Aynı isme ve neredeyse aynı fiziksel özelliklere sahip iki beyzbol oyuncusunun hikayesi de tam olarak böyle bir tesadüfün ürünü. Peki bu kadar benzerlik, gerçekten bir tesadüf mü? İşte iki adamın, akraba olup olmadıklarını öğrenmek için yaptıkları DNA testi ile ortaya çıkan ilginç gerçekler…

Romalı askere ait 2 bin yıllık mezar bulundu: "Bilinenlerden daha eski"

Hollanda’nın Heerlen kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma İmparatorluğu dönemine ait 2 bin yıllık bir mezar gün yüzüne çıkarıldı. Mezarda bulunan eşyalar sayesinde, askerin isminin “Flaccus” olduğu belirlendi.

Esra Dermancıoğlu'ndan hamilelik fotoğrafı: Bu da benimki (Ünlülerin çocukluk ve gençlik halleri)

"Fatmagül'ün Suçu Ne?" dizisiyle şöhreti yakalayan oyuncu Esra Dermancıoğlu, kızı Refia'ya hamileyken çektirdiği fotoğrafı takipçileriyle paylaştı. İşte ünlü ismin nostaljik paylaşımı ile diğer ünlülerin çocukluk ve gençlik fotoğrafları...

Dünyanın en zor öğrenilen 10 dili belli oldu! Türkçe kaçıncı sırada?

Yeni bir dil öğrenmek, yalnızca iletişim becerilerini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda kişisel ve profesyonel hayatta yeni kapılar açabilir. Ancak bazı diller, karmaşık yapıları ve kendilerine özgü zorluklarıyla bu süreci oldukça zorlu hale getiriyor. Ceoworld dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, ana dili ingilizce olanlar için öğrenilmesi en zor 10 dil belirlendi. İşte o diller...

Eski Mezopotamya’da duyguların izleri: Sevgi dizlerde, mutluluk karaciğerde!

Yeni Asur İmparatorluğu’ndan kalma çivi yazısı metinlerde yapılan analizler, eski Mezopotamya halklarının duygularını bugünkü insanlardan farklı vücut bölgelerinde hissettiklerini ortaya koydu.

Uzmanlar ortaya çıkardı: Özgeçmişinizde narsist olabileceğinizi gösteren 3 kelime

İş arayanlar, özgeçmişlerini mükemmelleştirmek için aylarca zaman harcıyor, ancak yeni bir araştırma, kullanılan ifadelerin gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Mississippi Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, narsistik kişilik özelliğine sahip bireylerin iş ilanlarında hangi anahtar kelimelere ilgi gösterdiğini inceledi.

Borsada haftanın kazandıranları

Borsa İstanbul, bu hafta yüzde 4'ün üzerinde değer kazanarak yeniden 10 bin puanı aştı. Haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 37,64 ile Peker Gayrimenkul oldu. En sert düşüş ise yüzde 7 ile Yeo Teknoloji hisselerinde yaşandı.

Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025 zammı için toplanacak

Milyonlrın beklediği asgari ücret zammı için takvim işlemeye başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları için bir araya gelecek. Komisyonunun toplantılarını tamamlaması ardından "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusu yanıt bulacak. Peki, Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1. toplantısı ne zaman yapılacak?

İran menşeli cam ithalatına soruşturma

Ticaret Bakanlığı, İran menşeli düz camların ithalatında uygulanan korunma önlemi süresinin uzatılması için soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Keçe uçlu kalem ithalatında gözetim uygulanacak

Keçe uçlu veya diğer gözenek uçlu yazı ve işaret kalemlerinin ithalatında birim gümrük kıymeti adet başına 0,28 dolar olacak şekilde gözetim uygulanacak.

Piyasalarda gözler ABD enflasyon verilerinde

Küresel piyasalarda gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Geçen hafta açıklanan verilerden alınan sinyaller ülke ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği ihtimalini destekledi. Piyasalarda 25 baz puanlık faiz indirimine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

İşçilerden IMF ve MÜSİAD'a sert tepki: Gerçeklerle bağdaşmıyor

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, asgari ücret ile ilgili IMF ve MÜSİAD'a sert çıktı. Alemdar, "Açıklamaları ülke gerçekleriyle bağdaşmıyor. Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı her geçen gün artıyor." dedi.

Bireysel tasarruflar enflasyonu nasıl etkiler?

Bireysel alışkanlıklar, sıkı para politikasına entegre dönüşüm gerçekleştirmedi. Bireyler, fiyatlama davranışları üzerinde güçlü etkisi olduğu gerçeğini bir türlü kavrayamadı. Çözümü hep kendisinden daha büyük bir güçte aradı. Ancak temel hesaplamalar dahi bireysel olarak enflasyonla mücadele edilebileceğini gösteriyor. Tasarruf, enflasyonun tek çözümü olamasa da fiyatlar üzerinde ciddi etkileri olacağı gerçeği inkar edilemez...

59 ilin ihracatında artış

Ticaret Bakanlığı, ocak-kasım döneminde 30 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. İstanbul'un ihracatına kıymetli veya yarı kıymetli taşlar damga vurdu.

Taşıt tanıma için ek süre talebi

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, taşıt tanıma sistemi başvuraları için sürenin en az bir yıl uzatılması gerektiğini söyledi.

Türk Standardları Enstitüsü 15 personel alacak

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 15 bilişim personeli istihdam edecek.

Bin 300 metreden çıkan kaynak suyuyla üretiliyor! ABD ve Almanya da bizden alıyor: Dünyanın en temizi seçildi

Kırıkkale'de bin 300 metreden çıkan doğal kaynak suyundan elde edilen 84 mineralli coğrafi işaretli Delice Tuzu için Avrupa Birliği (AB) coğrafi işareti başvurusu yapıldı. Mikroplastik ve ağır metal içermeyen doğal yapısıyla dünya literatürüne giren tuz, 11 ülkede yoğun talep görüyor.

Eğitim harcamaları 4,5 katına çıktı

Türkiye'de eğitime yönelik harcamalar 4,5 katına çıkarak 2019-2023 döneminde toplam 2,6 trilyon lira olarak gerçekleşti.

31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39