Böyle yürümek faydasını 2 katına çıkarıyor: Doğada yürümek için en iyi zaman

Parklarda, ormanlarda veya plajlarda doğanın ortasında yürümek hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı güçlendirir. Doğal arazilerle etkileşime girmek kaslarınızı , kalp sağlığını ve metabolizmayı iyileştirirken stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltır. Sabah ve akşam yürüyüşleri idealdir. Uygun ayakkabılar, ısınma ve dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınma, yararlı bir yürüyüş deneyimi için olmazsa olmazdır.

Yürümek, en basit ancak en etkili egzersiz biçimlerinden biridir. Ancak nerede yürüdüğünüz, ne kadar uzun veya ne kadar hızlı yürüdüğünüz kadar önemlidir.Doktorlar ve sağlık uzmanları, ister parklarda, ormanlarda, dağlarda veya sakin bir plajda olsun, doğanın ortasında yürümenin faydalarını giderek daha fazla vurgulamaktadır. Manzaralı bir yürüyüş yalnızca fiziksel sağlığı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda ruhsal refah üzerinde de derin etkilere sahiptir.
Orman, kumlu plajlar veya engebeli patikalar gibi doğal arazilerde yürümek farklı kas gruplarını harekete geçirir, kalori yakımını artırır ve metabolizmayı güçlendirir. Düz olmayan yüzeyler denge ve koordinasyonu zorlayarak daha iyi kas tonusu ve eklem stabilitesine yol açar.Açık havada yürümenin kaldırım veya koşu bandı gibi düz bir yüzeyde yürümekten daha zor. Bunun nedeni, "dengeleyici kas katılımınızı, nöromüsküler koordinasyonunuzu, hareket planlama becerilerinizi ve kas ve kardiyovasküler dayanıklılığınızı artırmasıdır.
Doğa yürüyüşünün stresi azalttığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Yeşil alanların rahatlatıcı etkisi, stres hormonu olan kortizolü düşürür ve ruh halini iyileştiren endorfin salınımını teşvik eder. Doğa yürüyüşü, sakinlik hissi vererek depresyon ve kaygı için harika bir tedavi yöntemidir. Herhangi bir yürüyüş kalp için iyi olsa da, doğal bir ortamda yürümek daha da iyidir. Temiz hava, kirliliğin olmaması ve değişen arazi, kalbi olumlu bir şekilde etkiler. Doğada günlük yürüyüşler kan basıncını düzenler, dolaşımı iyileştirir ve kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Trafik alanlarında yürümek sizi akciğer dokusuna zarar veren toksik parçacıklara maruz bırakır. Doğa yürüyüşleri sizi ağaçlar tarafından yayılan doğal kimyasallar olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren fitonsitlere maruz bırakır.
Doğada yürümek, stres hormonu olan kortizolü ve daha düşük gerginliği ve kaygıyı azaltır.Doğa yürüyüşleri farkındalığı artırır, zihnin temizlenmesini ve olumsuz düşünceleri en aza indirmesini sağlar.Açık havada yürümek dolaşımı iyileştirir, kan basıncını düşürür ve kalbi güçlendirir. Sağlıklı kolesterol seviyelerini destekleyerek ve genel kardiyovasküler işlevi iyileştirerek kalp hastalığı ve felç riskini azaltır.Tepeler veya engebeli patikalar gibi engebeli doğal yüzeylerde yürümek daha fazla kas grubunu harekete geçirir ve bu nedenle düz bir yüzeyde yürümekten daha fazla kalori yakar.Ormanlık alanlarda veya su kenarında yürürken oksijen açısından zengin havayı solumak toksinleri serbest bırakır ve solunumu iyileştirir.
Engebeli arazide yürümek dengeleyici kasları harekete geçirebilir ve eklemleri güçlendirebilir. Doğa yürüyüşleri beyin aktivitesini teşvik ederek problem çözme yeteneğini ve yaratıcılığı uyarır. Açık havada yürüyüş, gelişmiş konsantrasyon ve bilişsel işlevle ilişkilendirilmiştir.Doğal ışığa maruz kalma, sirkadiyen ritimleri düzenlemeye yardımcı olur ve bu da daha iyi uyku kalitesiyle sonuçlanır.Araştırmalar, düzenli olarak doğa yürüyüşü yapan kişilerin daha uzun yaşama ve kronik hastalıklara daha az eğilimli olma olasılığının yüksek olduğunu göstermiştir.
Sabah saatleri (05:30 - 08:00) yürüyüş için en iyi zamandır. Temiz hava, daha az kirlilik ve huzurlu bir atmosfer, sabah yürüyüşlerini enerji ve zihinsel berraklık için ideal hale getirir.Sabah yürüyüşü mümkün değilse, akşam saatlerinde (16:30 - 19:00) yürümeye çalışın. Gün batımında doğada yürümek, uzun bir günün ardından rahatlamaya ve gevşemeye yardımcı olur.
Rahatsız edici ayakkabılar yürüme hızını etkiler. Yaralanmaları önlemek için yeterli kemer desteğine sahip uygun yürüyüş ayakkabıları giyin. Isınmayı asla ihmal etmeyin. Yürüyüşten önce ısınmak, kasların sertleşmesini ve yaralanmaları önler. Yürürken cep telefonu kullanmayın. Mobil dikkat dağıtıcılar yerine çevrenize dikkat edin.Uygun şekilde giyin. Yazın hafif giysiler giyin ve kışın sıcak giyin. Aç karnına yürümekten kaçının. Yürümeden önce hafif bir atıştırmalık yiyin ve yemeklerden sonra en az 30 dakika bekleyin.


Haber Kaynağı